Chcesz przypomnieć sobie smak prawdziwego babcinego podpłomyka? A może nigdy go nie jadłeś i chcesz nauczyć się go robić? Zapraszamy zatem 11 września do Skansenu Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim. Zabierzemy Cię w podróż w czasie po dawnych smakach i pokażemy, jak tradycję połączyć z teraźniejszością.
W ramach tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa w godz. 15-18 w Skansenie Rzeki Pilicy odbywać się będą warsztaty kulinarne, podczas których dorośli będą mogli wrócić wspomnieniami do lat dzieciństwa i babcinej kuchni, a najmłodsi dowiedzieć się, co ich rodzicom i dziadkom zastępowało macę czy tortillę.
Z chętnymi osobami będziemy wspólnie wykonywać ciasto na podpłomyki, które następnie będą wypiekane na specjalnie przygotowanym do tego palenisku. Naszym gościom zaprezentujemy również różne warianty smakowe podpłomyków – w wersji na słodko z ziarnami, miodem i dżemem lub wytrawnej z pastami warzywnymi.