WARSZTATY ETNOGRAFICZNE PN. „OD ZIARENKA DO BOCHENKA”

Zdjęcie z warsztatów

Warsztaty etnograficzne pn. „Od ziarenka do bochenka” rozpoczynają się przed oryginalnym 100 – letnim młynem wodnym, gdzie przewodnik zapoznaje grupę z typowym sprzętem (m.in. pług czy brony) używanym kiedyś przy pracach polowych. Następnie w budynku młyna przewodnik zapoznaje uczestników z narzędziami używanymi kiedyś do koszenia zboża (sierp i kosa), młócenia (cepy) i mielenia ziarna na mąkę (żarna
ręczne). Pokazywane są różne odmiany zbóż oraz produkty, które z nich powstają (od mąki, poprzez kasze do otrąb i płatków owsianych). Przewodnik wtajemnicza także grupę w tradycje i zwyczaje towarzyszące pracom polowym. Uruchamiane są również różnego rodzaju modele młynów (w tym kieratowy i pływający), a na zakończenie tej części warsztatów każdy może spróbować swoich sił w mieleniu ziaren zboża na żarnach ręcznych. Natomiast część praktyczna odbywa się na stołach pod namiotem przy ognisku. Tam każdy zainteresowany, ma możliwość wyrobu ciasta z dodatkiem m.in. sezamu czy czarnuszki. Z ciasta wałkowany jest podpłomyk, który zostaje upieczony na blasze nad ogniskiem i przekazany swojemu twórcy.
Grupa – max. 25 osób. Większa grupa (np. 40 –osobowa) jest dzielona na dwie części. Jedna idzie do młyna na część teoretyczną a druga wyrabia podpłomyki. Po ok. 30-40 minutach następuje wymiana.
Czas – w dużej mierze zależy od wieku uczestników i wielkości grupy. Minimum przy pojedynczej grupie to 1 godz. a przy podwójnej 1,5 godz.
Koszt – 20 zł./osoba. W tej cenie uwzględnione są tylko warsztaty. Gdyby grupa chciała dodatkowo zwiedzać cały Skansen to płaci zgodnie z cennikiem za bilet (15 zł. ulgowy) plus ew. usługa przewodnicka (75 zł. od grupy do 30 osób). Zwiedzanie Skansenu z przewodnikiem trwa ok. 1 godziny.
Uwaga: Warsztaty są organizowane tylko przy sprzyjających warunkach pogodowych. W razie np. deszczu warsztaty mogą być odwołane (brak możliwości rozpalenia ogniska i pieczenia podpłomyków).
Serdecznie zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.